Het lijkt niet al te lastig, het uitzoeken van een nieuwe lamp. Je zoekt er gewoon eentje uit die je mooi vindt, plaatst hem op de plek die je voor ogen had, en kijk, er is licht! Toch zijn er heel wat valkuilen waar je zomaar in kunt trappen. Zaken die veel mensen verkeerd doen, waardoor hun nieuwe lamp een veel minder groot succes wordt als zij hadden gehoopt. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Niet de goede tint

Verlichting heb je in allerlei kleuren. Daarbij kun je denken aan duidelijk gekleurde lampen, van blauw tot roze en groen, maar ook aan allerlei soorten wit. Daar heb je misschien nog nooit echt bij stilgestaan, maar vergelijk de kleur van het licht dat je bijvoorbeeld in de behandelruimte van de tandarts ziet, of in een school, eens met het licht dat bijvoorbeeld in een restaurant schijnt. De eerste voorbeelden hebben helder, wit licht, waarbij alles er zo natuurgetrouw mogelijk uitziet. In restaurants is het licht echter warmer, geler, wat je ook terugziet op alles wat zich in de ruimte bevindt. We vinden onszelf vaak mooier in ruimtes die warm verlicht zijn dan in ruimtes die juist een koele lamp hebben; dat gele licht is net wat ‘liever’ voor onze uitstraling.

In je huis wil je meestal redelijk warm licht. Hang in je woonkamer een lamp op met dezelfde tint als wat je bij de tandarts aantreft, en je weet zeker dat het er nooit echt gezellig zal worden. Let hier goed op bij de aankoop van een nieuwe lamp, want anders kan het resultaat flink tegenvallen.

Te veel of juist te weinig licht

Naast een verkeerde tint, kan ook een verkeerde hoeveelheid licht de boel nogal verstoren. Een nachtlampje naast je bed dat zoveel licht geeft dat direct de hele kamer fel verlicht is, of juist een lamp in je favoriete ‘leeshoekje’ die te weinig licht geeft om de letters te kunnen zien. Ook hier moet je weer goed op letten, dat kan een hoop ergernissen voorkomen.

Een lamp die niet bij een ruimte past

Tenslotte zijn er nog die lampen die op zich prima zijn, genoeg licht geven en in precies de juiste tint, maar toch niet op hun plek zijn in een bepaalde ruimte. Een vloerlamp in de badkamer; we zien allemaal wel aankomen dat dat geen goed idee is. Maar ook een hanglamp op een plek waar je regelmatig met je hoofd komt is geen goed idee, tenzij je niet kijkt op een bult meer of minder. Denk dus vooraf ook goed na over waar een lamp precies moet komen, en welke daar het best op zijn plek is. Dat kan een hoop ongemak en irritaties voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen